Efervescența culturală a anului trecut continuă și în 2024. Primăria Municipiului Timișoara susține, de la bugetul local, acțiuni culturale în cartierele orașului. Capitala Culturală a fost un succes atât în plan local, cât și național și internațional. Ne propunem să menținem aceleași standarde de calitate și deschiderea europeană de care a beneficiat Timișoara până acum.
Agenda Casei de Cultură include, în anul 2024, o ofertă bogată de evenimente, pentru toate categoriile de public – unele devenite tradiționale, altele, proiecte noi, care duc fenomenul artistic aproape de oameni, în cartiere, și se adresează tuturor preferințelor și categoriilor de vârstă.
În acest an ne bucurăm de manifestări devenite deja tradiție în orașul nostru: Târgul de Paști, Ziua Europei, Cireșar (Ziua Copilului), Festivalul Inimilor, Ziua Timișoarei, Ziua Minorităților, Ruga Timișoarei, Ziua Persoanelor Vârstnice, Târgul de Crăciun, Ziua Națională a României, manifestările dedicate Revoluției din Decembrie 1989, Revelion 2024. Nu lipsesc evenimentele cu tematică folclorică, al căror protagonist este Ansamblul „Timișul”, grupate în cadrul programului Etnopol, proiectele de educație culturală, derulate sub egida programului Edupol, sau acțiuni care cultivă spiritul civic și grija față de mediu, precum „Străzi pentru comunitate”. La fel de importante sunt și acțiunile din cartiere sau cele care omagiază valorile naționale (Ziua Imnului, Ziua Drapelului, Ziua Armatei).
Târgurile anuale tradiționale de Paști și de Crăciun marchează, în continuare, perioadele marilor sărbători religioase. În acest an, ediția cu numărul XV a Târgului de Paști este cu adevărat specială și se derulează în perioada 31 martie - 6 mai, în Piața Libertății și Piața Sf. Gheorghe, respectiv 20 aprilie - 6 mai, în Piața Traian, fiecare spațiu aducând o contribuție unică la atmosfera festivă.
Tot din seria evenimentelor consacrate, va merge mai departe Festivalul Inimilor, o adevărată carte de vizită a tradițiilor multietnice, caracteristice Timișoarei. Și ziua orașului va fi marcată printr-o serie de spectacole dedicate, între 1 și 4 august.
Proiectul „Străzi pentru Comunitate” transformă, pentru o zi, străzi și bulevarde ale Timișoarei, în spații prietenoase cu mediul, în care locul mașinilor este luat de biciclete, trotinete și pietoni. Prin implicarea comunității și a artiștilor locali, „coboară în stradă” spectacole de teatru, concerte, expoziții, competiții sportive amicale, concursuri de street dance, pentru adolescenți, dar și acțiuni dedicate seniorilor.
Casa de Cultură propune și acțiuni menite să ofere locuitorilor din cartiere ocazia de a se bucura de actul cultural aproape de casă. Derulate în cadrul programului Ex-Centrica – „în afara centrului” – aceste evenimente oferă spectacole pentru copii, ateliere creative, concerte live cu trupe timișorene, spectacole de folclor, cu Ansamblul „Timișul” Tineret ș.a. – ținând cont de specificul fiecărui cartier, în parte, punând în valoare potențialul tuturor zonelor orașului și aducându-i împreună pe membrii comunității, care au, astfel, bucuria de a se cunoaște, de a consolida relațiile dintre ei și de a împărtăși obiective comune.
Programul „Îndrăznește!”/„Dare!” reprezintă moștenirea concretă a anului în care Timișoara a fost capitală europeană a culturii, moștenire pe care suntem datori să o punem în valoare, prin continuarea seriei de documentare „Harta secretă”, dar și prin proiecte destinate culturii de proximitate („Povești din vecini”) sau incluziunii prin cultură (Corul de copii „Solaris”).
Pentru manifestările culturale cuprinse în agendă au fost alocate peste 7,6 milioane de lei din bugetul propriu al Municipiului Timișoara.
Astfel, Primăria Timișoara promovează cultura și arta în comunitatea locală, oferind prioritate proiectelor care se dezvoltă în cartierele orașului. Această inițiativă își propune să aducă cultura mai aproape de comunități și să valorifice potențialul fiecărui cartier.
Serviciul Comunicare