28 June 2024

Câștig de cauză pentru Primăria Timișoara în procesul vizând administrarea a două dintre cimitirele orașului

coverRel

Primăria Timișoara a câștigat în primă instanță la Tribunalul Timiș procesul prin care societatea Darius & Alex SRL a atacat hotărârile de consiliu local, care vizează preluarea administrării  a două cimitire importante din oraș de către Horticultura, pe o perioadă de cinci ani. Anterior, administrarea cimitirelor din municipiu a fost făcută de către operatori privați, dar au existat numeroase nemulțumiri atât din partea Primăriei, cât și a cetățenilor cu privire la calitatea serviciilor prestate.  

 „Instanța a confirmat legalitatea deciziei noastre strategice de a readuce administrarea cimitirelor din mâna unor privați sub umbrela administrației, așa cum este normal. A fost o decizie pe care am luat-o toamna trecută și care s-a lovit de foarte multă rezistență. Tocmai pentru că ani de zile, cimitirele au fost afaceri înfloritoare pentru firme care au profitat de necazul timișorenilor și și-au permis să ofere servicii proaste și cimitire neîngrijite. Vedem în ultimele luni că Horticultura este un bun administrator, atât pentru cimitirul din Calea Șagului, cât și cel de pe Rusu Șirianu”, a spus primarul Dominic Fritz. 

De la preluarea locațiilor, echipele Horticultura au lucrat intens la curățarea și întreținerea acestora: 

- au refăcut sistemul electric ce reprezenta un pericol pentru vizitatori; 

- au renovat porțile de intrare, spațiile magazinului și clădirilor administrative din Calea Șagului. Magazinul este acum funcțional și este deschis de luni până vineri între orele 08.00 – 16.00; 

- cele două capele din Cimitirul Calea Șagului au fost redeschise în urma lucrărilor de renovare realizate și funcționează potrivit orarului cimitirului, între orele 08.00 – 20.00; 

- au reparat toaletele în Cimitirul Calea Șagului; 

- în Rusu Șirianu au început lucrările la rețeaua electrică și urmează să fie renovate clădirile administrative; 

- efectuează periodic lucrări de evacuare deșeuri, curățenie și întretinere spații verzi în zonele comune și pe alei. Doar în primele săptămâni de la preluare, Horticultura a colectat și evacuat 43 de camioane de deșeuri. 

Horticultura achită Primăriei Timișoara o redevență anuală de 150.400 de lei. În plus, se obligă să realizeze investiții de 110.000 de lei/an în cele două cimitire.  

Hotărârile care au fost atacate sunt HCL 373/2023 și HCL 409/2023 privind aprobarea modalității de gestiune delegată a serviciului public de prestare de servicii şi activităţi necesare exploatării şi întreţinerii cimitirelor din Calea Şagului și de pe str. Rusu Şirianu către Societatea HORTICULTURA S.A.  

Serviciul Comunicare 

Este utilă această pagină?