2 July 2024

Câștig definitiv în instanță pentru Primăria Timișoara: vila de pe str. Brașov nr. 3 trebuie adusă la starea inițială

coverRel

Clădirea istorică de pe strada Brașov nr. 3, din cartierul Elisabetin, mutilată de modificări ilegale trebuie adusă la starea inițială. Primăria Municipiului Timișoara a câștigat definitiv procesul împotriva proprietarilor. Lucrările ilegale s-au făcut la fațadă și acoperiș.

„Fiecare nou caz câștigat e o gură de oxigen în lupta pentru protejarea istoriei și a identității noastre de timișoreni. În ultimele decenii, administrația a asistat pasivă la asaltul asupra patrimoniului Timișoarei. Aceste vremuri au trecut. Luăm măsuri în fiecare caz punctual. De aceea am și creat portalul stopabuz, pentru ca timișorenii să ne semnaleze atunci când au informații despre cazuri concrete privind patrimoniul orașului. E o luptă de durată, dar fiecare nou câștig în instanță ne încurajează că suntem pe drumul corect”, spune primarul Dominic Fritz. 

În iulie 2021, echipele Primăriei și ale Poliției Locale au descoperit pe str. Brașov, nr. 3 un șantier pentru care nu exista autorizație de construire. Lucrările ilegale au vizat fațada și acoperișul, unde au fost adăugate elemente de tinichigerie nespecifice clădirii istorice. Polițiștii locali au aplicat amenda maximă de 10.000 de lei și au cerut ca respectiva clădire istorică să fie adusă la starea inițială până la finalul lunii ianuarie 2022. Deoarece termenul nu a fost respectat, Primăria Timișoara a mers în instanță pentru a proteja patrimoniul istoric al orașului. 

Persoana care a comandat lucrările nu a făcut demersuri pentru a obține autorizația de construire înainte să înceapă șantierul. În schimb, a invocat condițiile epidemiologice ca motiv pentru care a demarat lucrările fără să respecte condițiile cerute prin lege. Primăria Timișoara a câștigat procesul atât la Judecătoria Timișoara, cât și la Tribunalul Timiș și așteaptă în acest moment comunicarea sentinței, pentru a începe pașii următori pentru ca imobilul să revină la starea inițială. 

Cei care au cazuri concrete privind abuzurile cu terenuri și clădiri sunt inivitați să completeze formularul de pe stopabuz.primariatm.ro. 

Serviciul Comunicare 

Este utilă această pagină?