Două treimi din producția de energie termică pe cărbune a municipiului Timișoara ar putea trece pe gaz. Primăria a actualizat proiectul de cogenerare de înaltă eficiență pentru a atrage o finanțare de peste 219 milioane de lei din Fondul de Modernizare al Ministerului Energiei. Investiția presupune instalarea a 10 motoare pe gaz, care produc atât energie termică, cât și energie electrică. Proiectul privind depunerea proiectului prevede o cofinanțare de peste 220 de milioane de lei din partea Primăriei Timișoara și a fost aprobat în Consiliul Local.
„Este cel mai ambițios proiect de modernizare al sistemului de termoficare al Timișoarei. Viitorul Timișoarei este unul verde, în care reducem drastic sursele majore de poluare. Ambiția este să trecem de la sistemul actual, care este și costisitor, și poluator, la un sistem care produce atât energie electrică, cât și termică într-un mod eficient”, anunță primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Instalarea a 10 turbine de înaltă eficiență pe gaz ar produce aproape 290.000 MWh/an de energie electrică și 260.000 MWh/an de energie termică. Acestea ar înlocui aproape două treimi din consumul de cărbune al Timișoarei pentru sistemul centralizat.
Deoarece investiția este una eficientă din punct de vedere energetic, Primăria Timișoara ar putea în viitor să vândă certificate verzi, precum și energie electrică nefolosită în sistemul național. De asemenea, instalația va fi una flexibilă, care să permită în viitor utilizarea hidrogenului verde drept combustibil.
Majorarea valorii totale a investiției este determinată de actualizarea prețurilor de pe piață, precum și de o modificare la HG 907/2016 pentru a include o marjă de 25% din buget pentru valoarea investiției. Valoarea totală a investiției este de 442.415.345 lei, din care cofinanțarea asigurată de municipalitate se ridică la 222.900.978 lei. Termenul estimat pentru implementarea proiectului, după obținerea finanțării, este de 30 de luni.
Serviciul Comunicare