Municipiul Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, organizează împreună cu colaboratori din comunitate o serie de evenimente dedicate Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, sărbătorită anual pe data de 3 decembrie.
Activitățile contribuie la conștientizarea importanței incluziunii și la promovarea unei atitudini deschise față de persoanele cu dizabilități. Programul se va întinde pe o perioadă de câteva zile, între 2-5 decembrie 2024, iar activitățile vor avea loc în centrele DAS, dar și în comunitate.
Municipalitatea desfășoară în această perioadă o campanie de informare și conștientizare care aduce în prim-plan aspecte pozitive ale integrării persoanelor cu dizabilități în comunitate. Mai multe detalii, aici.
Programul activităților din perioada 2-5 decembrie:
- Luni, 2 decembrie:
Centrul de zi pentru copii „Sf. Nicolae” va primi vizita unei persoane nevăzătoare de la Asociația „Ceva de Spus” și a unei persoane cu dizabilități locomotorii care este voluntară la Direcția de Asistență Socială, pentru a le transmite copiilor mesajul că diferențele dintre noi sunt surse de valoare, nu bariere. Întâlnirea va pune accent pe visele, năzuințele și potențialul fiecărei persoane, promovând acceptarea și susținerea reciprocă.
- Marți, 3 decembrie:
Servicii și Beneficii Sociale pentru Persoane Adulte cu Dizabilități va organiza un eveniment desfășurat sub motto-ul: ”Singura călătorie imposibilă este cea pe care nu o începi niciodată” - Tonny Robbins, care va cuprinde discuții tematice, ateliere de creație și sesiuni motivaționale cu participarea specialiștilor și a persoanelor cu dizabilități, punând accent pe intervenții de specialitate despre egalitatea de șanse, terapie, frici, despre iubire necondiționată, pasiuni, mărturii real-life ale persoanelor cu dizabilități și momente artistice.
În cadrul evenimentului, persoanele cu dizabilități prezente vor fi implicate în acțiuni practice/ateliere de creație desfășurate sub supravegherea și îndrumarea membrilor personalului de specialitate din cadrul serviciului - Servicii și Beneficii Sociale pentru Persoane Adulte cu Dizabilități și a colaboratorilor externi. Totodată, aceștia vor desfășura și activități de sprijin și coordonare a lucrărilor mai sus-menționate. Evenimentul organizat oferă posibilitatea să cunoaștem noi exemple de perseverență, demnitate și insistență în realizarea aspirațiilor.
Centrul de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități „Podul Lung” va primi vizita unei clase de elevi de la Liceul Teoretic Jean Louis Calderon, cu scopul de a promova incluziunea, prietenia și empatia între copii. Elevii vor pregăti desene colorate și mesaje de încurajare pentru copiii cu dizabilități ai Centrului. Copiii vor participa împreună la un clubul de dans care le va da posibilitatea copiilor să se cunoască și să petreacă momente plăcute împreună. La final, copiii de la Centrul „Podul Lung” vor oferi oaspeților baloane colorate care vor conține mesaje de apreciere. Scopul este de a construi punți de prietenie și empatie între copii, demonstrând că barierele pot fi depășite prin cunoaștere, înțelegere și timp petrecut împreună.
Căminul pentru Persoane Vârstnice „Inocențiu M. Klein” va primi în vizita copiilor de la Liceul Teoretic Special Iris, care vor susține un recital artistic pentru rezidenți.
- Miercuri, 4 decembrie
O activitate creativă va reuni copiii din Centrul de zi pentru copii Kuncz cu adulții cu dizabilități de la Centrul de zi „dr. Aurora Heim”, pentru a confecționa împreună ornamente de iarnă. Această activitate își propune să promoveze solidaritatea și colaborarea intergenerațională indiferent de bariere.
Serviciul de Reziliență și Mobilizare Comunitară este invitat să modereze un dialog care are în centru tema (diz)ABILITĂȚII, făcând apel la înțelegere, echitate și normalitate. Evenimentul face parte din Campania “Socio Claus”, organizată de Universitatea de Vest din Timișoara prin Departamentul de Sociologie.
- Joi, 5 decembrie
Sfârșitul de săptămână este destinat întâlnirii dintre copiii de la Centrul de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități „Podul Lung” și cei care frecventează Centrul de zi Kuncz, pentru a se bucura împreună de o piesă de teatru pregătită de educatorul centrului.
Serviciul Comunicare