15 aprilie 2025

Lansarea proiectului „Servicii inovative pentru prevenirea separării copiilor de familie în Timișoara” ID 328741, cofinanțat din fondul social european plus (FSE+), prin programul Incluziune și Demnitate Socială

coverRel

Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, în calitate de lider de proiect și partenerii Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș și Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș anunță lansarea proiectului „Servicii inovative pentru prevenirea separării copiilor de familie in Timișoara”.

Valoarea proiectului

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Incluziune și Demnitate Socială. Valoarea totală a finanțării este de 9.951.785,17 lei, pentru o perioadă de 36 de luni (perioada martie 2025  - februarie 2028). Bugetul proiectului este defalcat astfel:  

  • Buget Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara: 7.443.710,32 lei , cu surse de finanțare de la Uniunea Europeană: 6.327.153,77 (85%), buget de stat: 967.682,34 lei (13%) și contribuție proprie beneficiar, din bugetul local al municipiului Timișoara 148.874,21 lei (2%).
  • Buget Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș: 168.548,21 lei
  • Buget Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș: 2.339.526,64 lei

Obiectiv General

Obiectivul General al proiectului este prevenirea și reducerea riscului de separarea a copiilor de familii precum și reintegrarea copiilor din sistemul de protecție specială în familie, în municipiul Timișoara, prin implementarea metodei managementului de caz și furnizarea a 4 tipuri de servicii de sprijin: 2 tipuri de servicii sociale licențiate și 2 modele de intervenție inovatoare, completate cu măsuri de acompaniere (sprijin financiar) pentru un număr minim de 266 copii din care 27 de etnie romă.

Grupul țintă

Grupul țintă al proiectului este de 266 copii, dintre care 27 de etnie romă. Pentru 252 copii din Timișoara, aflați în risc de separare de familie se vor fi implementate măsuri de sprijin în vederea prevenirii separării de familie și 14 copii din sistemul de protecție specială, pentru care vor fi implementate măsuri de sprijin în vederea reintegrării în familie în Municipiul Timișoara.

Activități furnizate

 1. Identificarea și evaluarea copiilor aflați în situație de risc de separare de familie și a copiilor pentru care a fost instituită o măsură de protecție specială și care pot fi reintegrați în familie. 

Recrutarea și selecția copiilor care vor fi incluși în grupul țintă al proiectului se realizează de Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, care recrutează 252 copii în risc de separare și de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiș, care recrutează 14 copii pentru care a fost stabilită măsură de protecție specială. Pentru fiecare copil se va realiza un plan de servicii sau plan individualizat de protecție, după caz, și va fi înregistrat în Observatorul Național al Copilului. În procesul de identificare, evaluare a copiilor se va utiliza metoda managementului de caz.

2. Servicii sociale tip centre de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți

Servicii sociale vor fi acordate unui număr de minimum 117 copii, dintre care minim 27 de etnie romă, în două centre de zi licențiate ale Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara  – Centrul de zi „Sf. Nicolae” și Centrul de zi pentru copii Kuncz. Activitățile includ consiliere socială și psihologică, educație pentru viață independentă, educație pentru sănătate, activități educative și de socializare, ateliere STEM și robotică, educație financiară și participare la activități recreative și consum sustenabil.

 3. Servicii sociale tip centre de zi de recuperare pentru copii cu dizabilități

Serviciile vor fi destinate unui număr de minimum 60 de copii în cadrul Centrului de zi pentru copii cu dizabilități „Podu Lung” al Direcției de Asistență Socială. Copiii vor beneficia de consiliere socială și psihologică, educație pentru sănătate, activități educative și de socializare și participare la activități recreative și consum sustenabil. În plus se acordă servicii de recuperare reabilitare tip kinetoterapie în funcție de nevoile individuale, din resursele financiare al Direcției de Asistență Socială. 

4. Intervenție inovatoare pentru prevenirea riscului de separare în medii abuzive

Modelul de intervenție personalizată, centrat pe rezultate este implementat de Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara și Asociația Grupul de Acțiune Local Colinele Recaș. Include campanii de informare, consiliere socială și psihologică individuală și de grup, orientare vocațională și vizite la potențiali angajatori, Consiliere și educație juridică și vizite educaționale în instituții de corecție/reeducare pentru 75 de copii și familiile lor. Beneficiarii acestor servicii vor fi inclusiv copii care se confruntă cu comportamentul delincvent, părăsirea repetată a domiciliului, consumul de alcool și droguri, tentativă de suicid și abandon şcolar. 

5. Intervenție inovatoare pentru reintegrarea în familie a copiilor din sistemul de protecție specială

Se elaborează planuri individualizate de protecție în baza căruia se stabilește strategia adoptată cu privire la nevoile fiecărui copil și ale familiei. Intervenția este implementată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș împreună cu Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș. Activitatea include sprijin pre- și post- reintegrare familială prin activități de pregătire a familiei și copilului în vederea reintegrării, consiliere socială și psihologică, individuală și de grup, evaluare, pregătire și monitorizare a procesului de reintegrare pentru 14 copii. Părinții vor participa în mod obligatoriu la ședințe de consiliere în vederea reintegrării și dezvoltare a abilităților parentale. 

6. Măsuri de acompaniere – sprijin financiar pentru familii

Se vor acorda subvenții lunare în valoare de 400 lei/copil pentru un total de 266 de copii, condiționate de participarea activă la serviciile din proiect. Pentru 187 copii se vor acorda subvenții minim 18 luni, iar pentru 79 copii se  vor acorda subvenții minim 12 luni.

Lider de proiect

Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara (DASMT) este serviciul public de interes local, înființat prin HCLMT nr. 218/2017, sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Timișoara. Misiunea este de a implementa măsuri de asistență socială pentru protecția copilului, familiei, persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilități și altor categorii vulnerabile. Toate cheltuielile sunt acoperite din bugetul local, asigurând stabilitate financiară pentru funcționarea serviciilor sociale la nivel municipal. https://socialtm.ro

Partener

Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș este o organizație formată la nivel local pentru a coordona eforturile de dezvoltare locală și pentru a implementa proiecte specifice în comunitatea acoperită. Parteneriate aduc un aport semnificativ microregiunii prin dezvoltarea unor proiecte comune, prin transferul de cunoștințe, schimbul de informații și idei, precum și prin susținerea inovației în mediul rural. Parteneriatul public-privat denumit Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș își desfășoară activitatea pe raza teritorială a 12 UAT-uri: orașul Recaș și comunele: Dumbrăvița, Giarmata, Sînandrei, Bucovăț, Mașloc, Fibiș, Bogda, Brestovăț, Remetea Mare, Secaș și Șiștarovăț. https://www.galcolinelerecas.com/

Comunicat de presă

Partener

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș (DGASPC Timiș) este instituția județeană aflată sub autoritatea Consiliului Județean Timiș, responsabilă de aplicarea politicilor sociale privind protecția copilului, persoanelor vârstnice, cu dizabilități și altor categorii defavorizate. Scopul DGASPC Timiș este de a asigura aplicarea politicilor sociale în domeniul protecției copilului, familiei, persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilități, precum și altor persoane, grupuri sau comunități aflate în nevoie socială, cu rol în administrarea și acordarea beneficiilor de asistență socială și a serviciilor sociale.

https://www.dgaspctm.ro

Echipa de proiect

  • Manager proiect: Codruța Darida

DAS MT - Timișoara, str. Ioan Plavoșin nr. 21

 Tel: 0356/416050

E-mail: [email protected]socialtm.ro/; facebook.com/socialtm.ro/; instagram.com/dastimisoara/

  • Coordonator proiect: Emanuela Lăcătușu

DGASPC - Timișoara, str. Piața Regina Maria, nr. 3, cod  30004, Timiș

Tel: 0256/ 490281, 494030

E-mail: [email protected]

  • Coordonator proiect: Claudia Kaszoni

Asociația GAL Colinele Recaș

Sat Cerneteaz, nr. 100, Giarmata, Timiș

Tel: 0731825190

E-mail: [email protected]

Este utilă această pagină?