Empatia nu se vede, se simte

Concert la filarmonica Banatul unde un copil aleargă între rânduri spre scenă. În fața scenei se află persoane în scaune cu rotile.

În 3 decembrie sărbătorim în Timișoara Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. 

Comunitatea marchează anual, în data de 3 decembrie, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, în semn de solidaritate cu acestea.

Ziua de 3 decembrie este un prilej pentru a fi solidari cu cei vulnerabili, pentru a încerca să cunoaştem experienţe, să înţelegem situaţii, să ne asumăm efortul de a construi o viaţă fără bariere. Totuși, sprijinul și implicarea noastră activă pot face diferența în fiecare zi, pentru ca persoanele cu dizabilităţi să se bucure de şanse egale.

Arată empatie zi de zi prin câteva gesturi mici:

  • Parchează și circulă regulamentar. Lasă trotuarele libere pentru cei care au nevoie. Oprește în trafic când vezi bastonul alb ridicat.

  • Respectă spațiile rezervate pentru posesorii cardului pentru persoane cu dizabilități. Pune întrebări și atenționează pe cei care le ocupă neregulamentar. 

  • Învață despre diferite tipuri de dizabilități, moduri de comportament și măsuri de prim ajutor 

  • Asigură-te că spațiile sunt accesibile. Dacă organizezi un eveniment sau o întâlnire, asigură-te că locul este accesibil pentru toți participanții.

Informează-te!

  • În Timișoara sunt aproximativ 27.000 de persoane cu dizabilități, conform Autorității Naționale Pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

  • Dizabilitățile sunt de multe tipuri - fizice, senzoriale, legate de moduri diferite de funcționare a organismului. 

  • 80% dintre dizabilități sunt invizibile. Chiar dacă dizabilitatea poate trece neobservată, persoanele cu o dizabilitate se lovesc de foarte multe bariere sociale, educaționale, economice și medicale.

  • Câinii ghizi care însoțesc persoane cu dizabilități, conform legislației în vigoare au acces în orice spațiu public, inclusiv în mijloacele de transport în comun, magazine și alte locuri accesibile publicului.

Există multe prejudecăți și stereotipuri despre persoanele cu dizabilități, care pot duce la discriminare și excluziune:

  1. Persoanele cu dizabilități sunt dependente de ajutorul altora. În realitate, multe persoane cu dizabilități sunt capabile să își gestioneze viața de zi cu zi fără ajutor.

  2. Dizabilitatea fizică implică și o dizabilitate intelectuală. Dizabilitatea fizică nu afectează neapărat capacitățile intelectuale ale unei persoane.

  3. Persoanele cu dizabilități nu pot lucra. Multe persoane cu dizabilități sunt angajate și contribuie semnificativ la locul de muncă. Cu adaptările corespunzătoare, ele pot fi la fel de productive ca oricine altcineva.

  4. Persoanele cu dizabilități trebuie compătimite. Compătimirea poate fi dăunătoare și poate submina demnitatea persoanelor cu dizabilități. Este important să le tratăm cu respect și să recunoaștem abilitățile.

  5. Persoanele cu dizabilități sunt mereu bolnave. Dizabilitatea nu este același lucru cu boala. Multe persoane cu dizabilități sunt sănătoase și active.

  6. Persoanele cu dizabilități nu pot participa la activități sociale. Cu accesibilitatea și sprijinul adecvat, persoanele cu dizabilități pot participa la o gamă largă de activități sociale și recreative.

Află ce sprijin există în comunitatea timișoreană pentru integrarea persoanelor cu dizabilități:

  • Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara - Servicii și beneficii sociale pentru persoane adulte cu dizabilități, activități de recuperare/abilitare/reabilitare, transport cu mașini adaptate, voluntari însoțitori ai persoanelor cu dizabilități, evaluarea și monitorizarea copilului cu dizabilități, activități educaționale și terapii de recuperare psiho-motorie pentru copiii cu dizabilități, https://socialtm.ro/

Organizații care au beneficiat în 2024 de subvenții de la bugetul local al municipiului Timișoara pentru acordarea de servicii de asistență socială persoanelor cu dizabilități, în baza Legii nr. 34/1998:

  • Fundația “Pentru Voi” - Centre rezidențiale pentru persoane adulte cu dizabilități și Centre de zi pentru persoane adulte cu dizabilități
  • Asociația Micile Comori - Centru de zi pentru copii cu dizabilități “Împreună”
  • Fundația de Abilitare Speranța - Echipa mobilă pentru persoane adulte cu dizabilități “Un Loc Aproape”, Centru pentru viață independentă pentru persoane adulte cu dizabilități “UnLoc_Speranța”, Centru de intervenție timpurii pentru copii cu dizabilități, Servicii de asistență și suport pentru persoane adulte cu dizabilități UnLoc_Împreună

Asociații auto-reprezentanți în comunitate

Ceva de Spus           AHL-TM

Spații și resurse care adresează nevoi culturale ale persoanelor cu dizabilități din comunitate:

Prim ajutor în caz de epilepsie - www.epilepsee.ro 

Timișoreni printre noi: https://www.youtube.com/watch?v=Ct1SbRacRvw 

Este utilă această pagină?