Municipiul Timişoara, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice și Agenția pentru Dezvoltare Regională Regiunea Vest , în calitate de beneficiar al finanțării, au semnat contractul de finanţare nr. 3929/28.02.2019 pentru implementarea proiectului: „Îmbunătăţirea eficienţei energetice în sectorul rezidențial prin reabilitarea termică a blocului de locuinţe, str. Splaiul Nicolae Titulescu nr. 10A”, Cod SMIS 2014+: 119739.
Finanțarea s-a făcut prin Regio-Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3- Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 - Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice și în sectorul de locuințe. Operațiunea A – Clădiri rezidențiale.
În cadrul acestui proiect au fost finanțate lucrările de intervenție pentru îmbunătățirea eficienței energetice a blocului de locuinţe situat în Timişoara, str. Splaiul Nicolae Titulescu nr. 10A.
Obiectivul general al proiectului
Îl reprezintă creșterea eficienței energetice la blocurile de locuințe din Municipiul Timisoara, prin realizarea unor lucrări de intervenție care determină diminuarea consumurilor energetice pentru încălzirea apartamentelor, în condițiile asigurării și menținerii climatului termic interior, prin limitarea pierderilor de căldură către mediul exterior, precum și ameliorarea aspectului urbanistic al localității.
Investițiile în eficiența energetică a blocurilor de locuințe vor contribui astfel la reducerea emisiilor de CO2, la reducerea sărăciei energetice în România prin reducerea costurilor cu încălzirea populației, contribuind la îmbunătățirea puterii de cumpărare a tuturor categoriilor, inclusiv a categoriilor sociale defavorizate.
Valoarea totală a proiectului
Valoarea totală a proiectului este de 2.595.740,05 lei, din care:
- valoarea eligibilă a proiectului este în cuantum de 1.570.100,03 lei și anume:
- valoarea finanțării nerambursabile (FEDR+ Buget național), în cuantum de 942.060,62 lei;
- valoarea cofinanțării Beneficiarului, în cuantum de 628.040,01 lei.
- valoarea neeligibilă asigurată de Beneficiar din bugetul local este de 1.025.640,02 lei.
Perioada de implementare a proiectului
28.02.2019 - 31.12.2024
Rezultatele proiectului
1. Îmbunătăţirea condițiilor de confort termic interior pentru un număr de 72 apartamente, din clădirea rezidențială supusă reabilitării.
2. Creşterea eficienţei energetice în clădirea ce face obiectul proiectului prin scăderea consumului anual specific de energie cu 97,10 kwh/m2/an.
3. Creşterea nivelului de protecție a mediului înconjurător prin scăderea emisiilor de gaz cu efect de seră cu 96,38 CO2.
Impactul proiectului asupra localității/regiunii vest
Principalul rezultat al implementării proiectului, îl constituie diminuarea consumurilor energetice pentru încălzirea apartamentelor, în condițiile asigurării și menținerii climatului termic interior, prin limitarea pierderilor de căldură către mediul exterior. Astfel, îmbunătățirea eficienței energetice a clădirii rezidenţiale nu numai că reduce costurile cu energia pentru populație, ci contribuie și la promovarea coeziunii sociale, la îmbunătățirea aspectului estetic al clădirii oferind în acelaşi timp condiții mai sănătoase de viață pentru populație. Mai mult, reabilitarea termică a clădirii este un sector care contribuie la creșterea economică, care ajută nu numai industria locală de construcţii, ci influențează, de asemenea, domeniile de planificare în construcții, inovare, cercetare și dezvoltare.
Contracte încheiate
Comunicate de presă
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
www.inforegio.ro facebook.com/inforegio.ro
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro