„Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, Traseu 5, Calea Bogdăneștilor”, cod SMIS 123184

8b8cb69c 292b 43de A48b C57736327016

Municipiul Timişoara, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea implementării proiectului „Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, Traseu 5, Calea Bogdăneștilor“, Cod SMIS 123184.

Proiectul a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiţii 4e - Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilităţii urbane multimodale durabile şi a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare, Obiectivul specific 4.1 - Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă conform contractului de finanţare nerambursabilă cu nr. 4805/01.10.2019.

Obiectivul general al proiectului

Creșterea vitezei medii de deplasare a tramvaielor, îmbunătățirea condițiilor de transport în comun, precum și realizarea de economii de timp pentru utilizatorii tramvaiului de pe acest traseu, datorită timpilor de călătorie mai reduși și fluidizării traficului.

Reabilitarea liniei de tramvai de pe Calea Bogdăneștilor în Timișoara a contribuit la reducerea emisiilor de carbon provenite din transport. Aceasta a promovat și îmbunătățit transportul public, făcându-l mai atractiv în comparație cu utilizarea autoturismelor personale.

Obiectivele specifice ale proiectului

1. Reabilitarea liniei de tramvai și modernizarea tramei stradale pe Calea Bogdăneștilor;

2. Creșterea vitezei medii de circulație a tramvaielor pe Traseul 5 - Calea Bogdăneștilor;

3. Îmbunătățirea siguranței în circulație și a confortului pentru călători;

4. Reducerea cheltuielilor de exploatare, întreținere și reparații a liniei cale de rulare și a tramvaielor.

Rezultatele proiectului

Proiectul sprijină dezvoltarea durabilă prin promovarea unui transport urban nepoluant, creșterea confortului și siguranței, precum și sporirea vitezei de circulație, toate aceste îmbunătățiri crescând atractivitatea sistemului de transport public pentru cetățeni și reducând emisiile de carbon în municipiu.

 Dintre lucrarile din cadrul proiectului amintim: reabilitarea liniei de tramvai, amenajarea de trotuare și piste pentru biciclete, de zone verzi, care au o contribuție substanțială la reducerea emisiilor de poluanți în atmosferă, reducerea prafului, a nivelului de zgomot, la creșterea confortului și siguranței circulației.

Informații despre impactul investiției la nivelul localității/regiunii

Proiectul contribuie în mod direct la îmbunătățirea calității aerului prin reducerea poluării determinate de emisiile de CO2 din transport în municipiul Timișoara, contribuind astfel la dezvoltarea durabilă a orașului. Analiza emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) dovedește că investiția propusă este compatibilă cu obiectivele politicilor naționale și regionale referitoare la protecția mediului si anume:

  • promovează transportul nemotorizat și transportul public electric;
  • contribuie la creșterea numărului de pasageri transportați cu transportul public urban;
  • reduce poluarea atmosferică și fonică;
  • nu se transferă valori de trafic suplimentare în zonele învecinate;
  • reducere emisii de gaze cu efect de seră (GES).

Descrierea investiției

Lucrările au constat în reabilitarea liniei de tramvai dublă și modernizarea tramei stradale pe Calea Bogdanestilor, de la intersecția cu Bd.Cetații, până la bucla de întoarcere, la strada Dunărea, pe o lungime de 2,038 km. Linia de tramvai este amplasata în platforma proprie, încadrată de spații verzi cu arbori, în zona centrala a tramei stradale, și s-a realizat cu suprastructura căii înierbată.

În vederea circulației tramvaielor cu viteză sporită s-a prevăzut utilizarea unei rețele aeriene de contact de tip ,,monofilara" compensată cu refugii. Partea carosabilă a fost executată cu câte două benzi pe sens, trotuarele au fost executate adiacent proprietaților respectându-se normele de accesibilitate pentru persoane cu disabilități iar pe ambele sensuri ale străzii s-au amenajat piste pentru biciclete. De asemenea pentru încurajarea mersului cu bicicleta s-a amenajat un rastel de biciclete în sistem integrat de închiriere.

Perioada de implementare a proiectului

30.10.2019 - 31.12.2024

Valoarea totală a proiectului

Valoarea totală a proiectului a fost de: 152.712.245,27 LEI, din care:

  • Valoarea eligibilă a proiectului: 91.484.842,92 LEI
  • Valoarea nerambursabilă: 77.762.116,49 LEI
  • Valoarea eligibilă a beneficiarului: 1.829.696,86 LEI

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

www.inforegio.ro                                                        facebook.com/inforegio.ro

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Este utilă această pagină?