Informații proiect

Obiectivul general / Scopul proiectului

reducerea cu 100 a numărului de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială de pe teritoriul SDL a Grupului Local de Acțiune Timişoara, cu precădere din zona Kuncz - Plopi.

Obiectivele specifice ale proiectului

  1. Promovarea dezvoltării locale prin intermediul unor investiții în construcția și dotarea unui Centru Cultural și Educațional Kuncz destinat utilizării publice pentru servicii sociale și activități culturale. Construcția centrului se realizează în ZUM1Kuncz din Municipiul Timișoara, pe o suprafață totală a unui teren de 966 mp. Centrul Cultural și Educațional Kuncz va fi situat în Timișoara, pe Strada Satu Mare, nr. 1A (fostă Calea Moșniței nr. 1 - schimbată adresa conform Adeverinței nr. UR-2019-18646/20.11.2019 a Direcției Urbanism, Biroul Banca de date urbană) și va cuprinde: o clădire pe trei nivele supraterane cu toate echipamentele și dotările necesare, amenajarea unui loc de joacă, realizarea de locuri de parcare și realizarea împrejmuirii terenului, inclusiv crearea acceselor. Prin proiect se vor propune soluţii tehnice, dotări şi materiale în conformitate cu legislaţia privitoare la protecţia mediului, protecţia împotriva incendiilor şi normativele/standardele în vigoare, standardele minime de calitate în servicii sociale.
  2. Crearea unor servicii sociale destinate unui număr de 100 de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, cu precădere din Zona Kuncz-Plopi. Serviciile sociale vor fi furnizate în cadrul Centrului Cultural și Educațional Kuncz construit și dotat prin proiect, astfel: (1) un Centru de zi pentru copii, cod nomenclator 8891CZ-C-II incluzand servicii de informare și consiliere psiho-socială pentru copii și părinți, activități de educație non-formală, de tip after-school, sportive, recreative și de socializare, integrare–reintegrare în familie, deprinderi de viață independentă, etc., conform Ordinului nr. 27/03.01.2019; (2) un Serviciu de asistență comunitară, cod nomenclator 8899 CZ-PN-V, incluzând activități de informare şi consiliere socială, consiliere psihologică, educație extracurriculară, sportive, facilitarea accesului pe piața muncii și orientare vocațională, facilitarea accesului la o locuință, facilitarea accesului la servicii medicale, procurarea actelor de identitate, promovarea incluziunii sociale a persoanelor defavorizate etc., conform Anexei nr. 7 din Ordinul nr. 29 din 3 ianuarie 2019 . După finalizarea investiției (construcție și dotare Centru Cultural și Educațional Kuncz) aceasta va fi încredințată prin hotărâre de consiliu local Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, furnizor public de servicii sociale, acreditat conform legii. Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara va fi responsabilă de licențierea și furnizarea celor două servicii sociale mai sus menționate.
  3. Crearea unui Centru cultural, incluzând activități de recreere şi relaxare într-un mediu sigur, creșterea gradului de participare activă la viața publică prin activități culturale, activități cu scopul deprinderii de competențe pentru participarea activă la viața comunității, precum și participarea la cursuri pentru dobândirea unor competențe cultural artistice. Responsabilă pentru desfășurarea activităților culturale va fi Primăria Municipiului Timișoara.

Rezultatele proiectului

Rezultatul direct al proiectului este construirea unei clădiri destinate utilizării publice pentru servicii sociale şi activități culturale, în suprafață de 385,60 mp.

Astfel, a fost construit Centrul Cultural şi Educațional Kuncz care cuprinde clădirea cu toate echipamentele şi dotările necesare, loc de joacă, locuri de parcare.

Serviciile sociale și culturale sunt furnizate în cadrul Centrului Cultural şi Educațional Kuncz construit şi dotat prin proiect, astfel:

(1) un Centru de zi pentru copii, cod nomenclator 8891CZ-C-II incluzand servicii de informare şi consiliere psiho-socială pentru copii şi părinți, activități de educație non-formală, de tip after-school, sportive, recreative şi de socializare, integrare–reintegrare în familie, deprinderi de viață independentă, etc., conform Ordinului nr. 27/03.01.2019;

(2) un Serviciu de asistență comunitară, cod nomenclator 8899 CZ-PN-V, incluzând activități de informare şi consiliere socială, consiliere psihologică, educație extracurriculară, sportive, facilitarea accesului pe piața muncii şi orientare vocațională, facilitarea accesului la o locuință, facilitarea accesului la servicii medicale, procurarea actelor de identitate, promovarea incluziunii sociale a persoanelor defavorizate etc., conform Anexei nr. 7 din Ordinul nr. 29 din 3 ianuarie 2019 .

 (3) Crearea unui Centru cultural, incluzând activități de recreere şi relaxare într-un mediu sigur, creșterea gradului de participare activă la viața publică prin activități culturale, activități cu scopul deprinderii de competențe pentru participarea activă la viața comunității, precum și participarea la cursuri pentru dobândirea unor competențe cultural artistice. Responsabilă pentru desfășurarea activităților culturale este Primăria Municipiului Timișoara prin Casa de Cultură, Centru de Proiecte și Institutul Intercultural.

Serviciile sunt furnizate către 100 de persoane în risc de sărăcie sau excluziune socială de pe teritoriul SDL a GAL Timișoara, cu precădere din zona Kuncz – Plopi. Sunt selectate cu prioritate persoane expuse riscului de sărăcie (femeile, tinerii, persoanele din familii cu venituri reduse, persoanele fără adăpost, persoanele vârstnice şi persoanele cu dizabilităţi aflate în situaţii de dependenţă sau în risc de excluziune socială, copii aflaţi în situaţii de risc etc.), precum şi persoanele care suferă de forme de dependență (alcool, substanțe interzise etc.), victimele violenței domestice, ale traficului de ființe umane și persoanele private de libertate și aflate în perioada de probațiune, precum şi persoanele defavorizate aparținând etniei rome.

Proiectul, prin obiectivele, acțiunile și rezultatele sale contribuie la îmbunătățirea situației persoanelor în risc de sărăcie și marginalizare socială. În cadrul centrului Cultural și Educațional Kuncz, construit și dotat prin proiect, persoanele în risc de sărăcie și excluziune socială vor putea frecventa două servicii sociale – centru de zi pentru copii și servicii comunitare și vor putea participa la activități culturale. Timp de 5 ani după finalizarea investiției, o echipă de specialiști va lucra cu populația în risc de sărăcie și excluziune socială și o va sprijini să depășească dificultățile pe care le întâmpină în frecventarea școlii, îmbunătățirea nivelului de educație, un mai bun acces pe piața forței de muncă, sentimentul de apartenență la viața culturală a orașului.

Data de începere a contractului de finanțare

12.02.2021

Perioada de implementare

10.10.2019 - 31.12.2023

Valoarea totală a proiectului

Valoarea totală actualizată a obiectivului de investiție: 8.314.710,89 lei TVA inclus.

Valoarea totală eligibilă: 2.375.750,00 lei (Valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR: 2.256.962,50 lei- 95%; Valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional: 71.272,50 lei- 3%; Valoarea cofinanţării eligibile a Beneficiarului: 47.515,00 lei- 2%);

Valoarea neeligibilă inclusiv TVA: 5.938.960,89 lei.

În data de 12.10.2023 a fost semnat Procesul Verbal de Recepție la terminarea lucrărilor pentru execuția lucrărilor aferente proiectului „Clădire în regim de înălțime P+2E cu funcțiunea centru cultural și educațional Kuncz”, SMIS 140971, lucrări executate în cadrul contractului nr. 111/22.12.2021, încheiat între Municipiul Timișoara și NEDEX GRUP S.R.L.

După finalizarea investiției (construirea si dotarea cu echipamente specifice a Centrului Cultural și Educațional Kuncz) acesta a fost atribuit in folosinta gratuita Directiei de Asistenta Sociala a Municipiului Timisoara, partener in proiect, acreditata ca furnizor public de servicii sociale care are capacitatea de a asigura sustenabilitatea instituțională pentru proiect, prin Contractul de dare în administrare nr. 1/09.01.2024.

Ca urmare a Proiectului „Clădire în regim de înălțime P+2E cu funcțiunea centru cultural și educațional Kuncz”, a fost înființat Complexul de Servicii Sociale Kuncz în cadrul căruia se vor furniza servicii sociale.

Înființarea Complexului de Servicii Sociale Kuncz este în concordanță cu două obiective specifice stabilite în Planul de acțiune al Strategiei de dezvoltare a serviciilor sociale la nivelul municipiului Timișoara, aprobată prin HCLMT nr. 7 din 10.01.2023: Obiectiv specific 2.1 – Asigurarea de servicii sociale, integrate, de calitate, prin măsuri și intervenții de asistență socială în domeniul protecției și promovării drepturilor copilului și familiei și Obiectiv specific 2.8 – Combaterea și prevenirea riscului de excluziune/marginalizare socială, a riscului de sărăcie a persoanelor vulnerabile (persoane aflate în situații de deprivare materială severă, persoane de etnie romă, NEETs, persoane care locuiesc în gospodării cu intensitate scăzută a muncii, persoane care sunt considerate ca aparținând unor grupuri vulnerabile, persoane care din cauza unor circumstanțe neprevăzute se confruntă cu situații tranzitorii de sărăcie monetară),prin acordarea de suport specializat, inclusiv prin colaborarea cu alți actori sociali și implicarea comunității.

Complexul de Servicii Sociale Kuncz va avea o structură de două servicii sociale:

1. Serviciul social de tip Centru de zi pentru copii Kuncz cu 40 de beneficiari copii aflați în risc de separare de părinți - cod nomenclator 8891CZ-C-II incluzand servicii de informare și consiliere psiho-socială pentru copii și părinți, activități de educație non-formală, de tip after-school, sportive, recreative și de socializare, integrare–reintegrare în familie, deprinderi de viață independentă, etc., conform Ordinului nr. 27/03.01.2019 privind aprobarea standardelor minime de calitate pentru serviciile sociale de zi destinate copiilor;

2. Serviciul social de tip Serviciu de asistență comunitarăKuncz cu 65 de beneficiari persoane adulte - cod nomenclator 8899 CZ-PN-V, incluzând activități de informare şi consiliere socială, consiliere psihologică, educație extracurriculară, sportive, facilitarea accesului pe piața muncii și orientare vocațională, facilitarea accesului la o locuință, facilitarea accesului la servicii medicale, procurarea actelor de identitate, promovarea incluziunii sociale a persoanelor defavorizate etc., conform Anexei nr. 7 din Ordinul nr. 29 din 3 ianuarie 2019 pentru aprobarea Standardelor minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor fără adăpost, tinerilor care au părăsit sistemul de protecție a copilului și altor categorii de persoane adulte aflate în dificultate, precum și pentru serviciile acordate în comunitate, serviciile acordate în sistem integrat și cantinele sociale.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

www.inforegio.ro                                                        facebook.com/inforegio.ro

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Este utilă această pagină?