Întrebări și răspunsuri legate de programul de sprijin financiar

1. Cine se poate înscrie în program?

Proprietarii (persoane fizice) imobilelor cuprinse în una dintre cele 4 zone prioritare de intervenție, stabilite prin hotărâre de Consiliu Local în baza Listei Monumentelor Istorice 2015 (Ministerul Culturii).

Nu se acordă sprijin financiar persoanelor juridice, acestea vor anexa o scrisoare de garanție bancară pentru suma care le revine, pe care o vor achita prin depuneri succesive pe perioada executării lucrărilor, respectiv integral până la terminarea acestora

2. Care sunt beneficiile programului?

  • 30% din valoarea lucrărilor eligibile real executate, finanţare nerambursabilă;
  • 70% din valoarea lucrărilor eligibile real executate, sprijin financiar rambursabil în termen de până la 10 ani, în baza unui contract de ipotecă.

3. Există avantaje dacă realizez lucrări de reabilitare a clădirilor istorice, fie prin programul de sprijin financiar sau prin suportarea integrală a costurilor cu execuția?

Da, conform Legii nr. 153/2011, actualizată, dacă sunteți proprietarii unui imobil clasat (conform Legii nr. 
422/2001, republicată), a unui imobil din zona de protecție a celor clasate sau într-o zonă construită protejată, beneficiați de următoarele facilități:

  1. certificatul de urbanism și autorizația de construire pentru executarea lucrărilor de intervenție sunt scutite de taxă și se eliberează, în cel mult 15 zile de la data înregistrării solicitării; la solicitarea Certificatului de Urbanism și a Autorizației de Construire se va menționa faptul că lucrările se realizează în baza Legii nr. 153/2011;
  2. scutirea de la virarea cotei de 0,5% şi a cotei de 0,1%, după caz, către Inspectoratul de Stat în Construcții, precum şi a cotei de 0,5% către Casa Socială a Constructorului, din valoarea lucrărilor autorizate;
  3. scutirea de la plata impozitului pe clădiri/taxei pe clădiri pe o perioadă de 5 ani consecutivi, cu începere de la data de 1 ianuarie a anului fiscal următor în care a fost efectuată recepţia la terminarea lucrărilor (conform HCL privind stabilirea impozitelor și taxelor locale în Municipiul Timișoara pentru anul în curs).

4. E necesar acordul a 100% din proprietarii clădirii pentru a accesa programul?

Nu, este necesar acordul a doar 2/3 din numărul total al proprietarilor din clădire.

5. Unde pot verifica dacă imobilul în care locuiesc este eligibil pentru finanțare?

Lista imobilelor eligibile pentru finanțare poate fi verificată în Anexele 1, 2, 3 și 4 ale Regulamentului.

6. Care va fi contribuția mea?

Contribuția fiecărui proprietar persoană fizică la costul intervenției este proporțională cu cotele părți indivize din proprietate, pe care le deține conform extras de Carte Funciară.

7. Ce documente sunt necesare pentru înscrierea în program?

Depunerea documentației tehnico-economice se face etapizat, pentru a veni în sprijinul proprietarilor. Etapele se regăsesc aici.

8. Mă pot înscrie în program dacă imobilul este ipotecat?

Da, este posibilă înscrierea în program cu un spațiu care este deja ipotecat. În situația în care un proprietar are înscrisă în cartea funciară o ipotecă imobiliară în favoarea unei instituții bancare, este necesar ca, înainte de încheierea contractului de garanție imobiliară aferent acordării sprijinului financiar, să comunice băncii faptul că urmează să fie înscrisă în cartea funciară și suma aferentă garantării sprijinului financiar solicitat. 

9. Cum se calculează valoarea lucrărilor?

Valoarea lucrărilor este calculată de către arhitectul care întocmește proiectul, împreună cu persoana care întocmește devizul lucrărilor. Această valoare, verificată de către Comisia de Evaluare și Comisia Tehnico-Economică, reprezintă suma de la care va porni licitația în vederea contractării executantului de către Municipiul Timișoara. 

10. Este posibil ca valoarea finală a lucrărilor să difere de valoarea inițial estimată?

Da, este posibil ca valoarea să scadă sau să crească. Acest lucru depinde atât de corectitudinea antemăsuratorilor și evaluarii tehnice făcute de către arhitect, cât și de posibilele lucrări neprevăzute care pot să apară pe parcursul lucrărilor.

11. Ce lucrări pot fi finanțate prin program?

În conformitate cu art.6 din Legea nr. 153/2011, actualizată, lucrările eligibile sunt:

  1. lucrări de consolidare, reparare/refacere a zidăriilor/pereţilor exteriori;
  2. lucrări de reparare/refacere a finisajelor exterioare, precum tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje şi altele asemenea;
  3. lucrări de consolidare şi/sau reparare/refacere a sistemului de acoperire;
  4. lucrări de înlocuire, reparare/refacere a tâmplăriei exterioare şi a elementelor exterioare funcţionale, precum balcoane, logii, bovindouri, aticuri, cornişe şi altele asemenea;
  5. lucrări de reparare/refacere a elementelor de plastică arhitecturală, precum brâuri, ancadramente, bosaje, profiluri şi altele asemenea;
  6. lucrări de demontare a instalaţiilor şi echipamentelor montate aparent pe faţade/acoperiş, precum şi remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de intervenţie.

Odată cu lucrările prevăzute mai sus, se pot executa, după caz, şi lucrări de intervenţie justificate din punct de vedere tehnic prin proiect, precum:

  1. lucrări de reparare/refacere a trotuarului de protecţie al clădirii;
  2. lucrări de eliminare a igrasiei, precum şi de izolare a rosturilor;
  3. alte lucrări de această natură, după caz.

Dacă, prin expertizarea tehnică este stabilită necesitatea unor lucrări de consolidare a structurii ce 
condiționează lucrările eligibile prin program, acestea se vor realiza în prealabil și cad integral în sarcina 
beneficiarilor, care vor completa dosarul cu documentele de recepție la terminarea lucrărilor.

Nu se acordă finanțare pentru clădirile cu grad de risc seismic 1.

12. Care sunt pașii principali?

  1. Contractarea unui proiectant de către proprietar/asociația de proprietari
  2. Elaborarea documentației tehnico-economice (PTH+DDE, DTAC conform HG 907/2016) de către proiectant
  3. Obținerea autorizației de construcție
  4. Recepționarea lucrărilor de consolidare, realizate din fonduri proprii de către asociația de proprietari, dacă acestea au fost cerute prin expertiza tehnică și condiționează lucrările de reabilitare
  5. Exprimarea acordului preliminar de cooperare și a cererii de finanțare a 2/3 din numărul total al
    proprietarilor din imobil și depunerea dosarului complet spre analiză și aprobare
  6. Analiza și aprobarea dosarului de către:
    1. Biroul Reabilitare Cartiere Istorice și Monumente
    2. Comisia de Evaluare
    3. Comisia Tehnico-Economică
  7. Supunerea valorii estimate pentru lucrările eligibile aprobării hotărârii Consiliului Local, conform devizului general elaborat (conform HG 907/2016) de către proiectantul contractat de proprietar/asociația de proprietari
  8. Scoaterea la licitație a proiectului pentru achiziționarea serviciilor de execuție
  9. Semnarea contractului de execuție cu ofertantul câștigător
  10. Semnarea contractului de sprijin financiar (persoane fizice) și a contractului de sprijin (persoane juridice)
  11. Semnarea contractului de ipotecă
  12. Desemnarea de către proprietar a Dirigintelui de șantier
  13. Execuția lucrărilor
  14. Semnarea procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție
  15. Stabilirea valorii finale a lucrărilor pentru fiecare proprietar în parte
  16. Semnarea procesului verbal de recepție finală, după expirarea perioadei de garanţie de bună execuţie de 5 ani de la data recepţiei la terminarea lucrărilor

13. Cum pot verifica că valoarea lucrărilor nu crește în mod nejustificat?

Acest aspect poate fi controlat, într-o mică măsură, prin faptul că proprietarii fiecarui imobil înscris în program vor putea să desemneze un reprezentant în comisia de licitație. De asemenea, din comisie va face parte și arhitectul care a întocmit proiectul. Pentru verificarea corectitudinii execuției lucrărilor și a devizelor, proprietarii vor desemna, din fonduri proprii, un diriginte de șantier, care va fi reprezentatul lor pe șantier având obligația să le semnaleze orice problemă de natură tehnică sau financiară aparută pe parcurs.

14. Ce sume trebuie să achit după semnarea contractului de ipotecă, în calitate de proprietar persoană fizică?

Suma datorată de persoanele fizice, precum și modalitatea de aplicare și plată a taxei sunt stipulate în Contractul individual de sprijin financiar, conform capitol 7.10 Rambursarea finanțării, alin 2.

Plata pe durata executării lucrărior se va efectua în contul bancar deschis pentru intervenție, pe parcursul derulării lucrărilor, în condițiile prevăzute în contractul de sprijin financiar. Sumele nerecuperate până la recepția la terminarea lucrărilor vor fi achitate sub forma taxei de creștere a calității arhitectural-ambientale, intr-un interval de timp stabilit cu fiecare proprietar în parte, dar nu mai mare de 10 ani. 

15. Pot achita sumele care îmi revin la recepția la terminarea lucrărilor sau oricând pe parcursul celor 10 ani?

Cota parte poate fi achitată atât pe durata execuției lucrărilor (dacă se dorește), la recepția la terminarea lucrărilor sau prin plata taxei de creștere a calității arhitectural-ambientale, pe parcursul a maximum 10 ani (conform ontractului individual de sprijin financiar și a graficului de rambursare anexat la acesta) de la recepția la terminarea lucrărilor. Achitarea totală a cotei părți va determina radierea ipotecii.

16. Cine achită costurile aferente încheierii de către notarii publici a contractului de ipotecă/garanție imobiliară?

Fiecare proprietar de apartament achită costurile încheierii propriului contract de ipotecă pentru valoarea asumată prin contractul de sprijin financiar.

În tabelul de mai jos regăsiți tarifele privind onorariile utilizate de către notarii publici pentru încheierea unui contract de garanție imobiliară în conformitate cu prevederile Normelor din 6 ianuarie 2011 privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici emis de către Ministerului Justiției.

V. Acte de garanție mobiliară sau imobiliară, altele decât cele prevăzute în anexa nr. 1 pct. 25:

a)până la 50.000 lei0,65%, dar nu mai puțin de 100 lei 
 pentru fiecare exemplar în plus20 lei
b)de la 50.000 lei la 100.000 lei325 lei + 0,5% pentru ceea ce depășește 50.000 lei
 pentru fiecare exemplar în plus20 lei

Este utilă această pagină?